Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Tongelre na 1920

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken

Sinds 1920 een stadsdeel van de gemeente Eindhoven; daarvoor, vanaf 1810, een zelfstandige gemeente.

Tongelre kent een aantal oude kernen : ’t Hofke, Klein Tongelre, Urkhoven ( al in 1273 in een akte vermeld!). Recenter is de wijk Lakerlopen: in 1920 door de stadsarchitect L.P.J. Kooken als sociale woningbouwwijk ontworpen en in de laatste jaren gesloopt en als wijk heropgebouwd.

Het huidige Tongelre kent twee kernen : 1. Oud-Tongelre met de wijken : Doornakkers (’n prachtwijk Van ex-minister Vogelaar); Muschberg en Geestenberg (gelegen tussen de 2 spoorlijnen resp. naar Weert en Helmond); Urkhoven (nu in ontwikkeling als woon- en recreatiewijk); ’t Hofke (de oudste kern van Tongelre); ’t Busselke (arbeiderswijkje van rond 1920); de Karpen (villawijk); Koudenhoven (villawijk). 2. De Laak met de wijken : Villapark (voormalige woonwijk van hoger personeel van Philips en andere industriëlen en zakenlieden); Lakerlopen (zie boven).

Ten gevolge van de grootscheepse industrialisatie (Philips, textiel- en houtverwerkende industrie) is in Tongelre vanaf 1920 sprake van grootscheepse nieuwbouw van woonwijken rond de Tongelresestraat (de oude verbindingsweg tussen Tongelre en Stratum). Ten noorden van deze straat ontstond de villawijk “Villapark” en ten zuiden ervan de arbeiderswijken Lakerlopen en, in aansluiting daaraan, de “Zuidafrikaanse”buurt.

Marcel vd Weerden 2013