Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Brouwer Dirck Dircx: verschil tussen versies

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '<big>'''Brouwerij Dircx in 't Eyck'''</big><br /> Een verklaring van 7 maart 1657 geeft een leuke bijzonderheid over de activiteiten van de bierbrouwers.<br /> Dir...')
 
Regel 1: Regel 1:
 
<big>'''Brouwerij Dircx in 't Eyck'''</big><br />
 
<big>'''Brouwerij Dircx in 't Eyck'''</big><br />
  
Een verklaring van 7 maart 1657 geeft een leuke bijzonderheid over de activiteiten van de bierbrouwers.<br />
+
Een verklaring<sup>(1)</sup> van 7 maart 1657 geeft een leuke bijzonderheid over de activiteiten van de bierbrouwers.<br />
 
Dirck Dircx in 't Eyck te Eindhoven, brouwer, en zijn brouwersknecht, verklaren dan dat zij in november 1656 "Orangiebier" hebben afgebrouwen, die in een nieuwe Maaseikse ton "die hier veel of meest gebruikt worden" naar 's-Hertogenbosch is gebracht door een voerman (Jan Boogarts), nadat die ton door een kuiper (Wouter Faessen) was gesloten.<br />
 
Dirck Dircx in 't Eyck te Eindhoven, brouwer, en zijn brouwersknecht, verklaren dan dat zij in november 1656 "Orangiebier" hebben afgebrouwen, die in een nieuwe Maaseikse ton "die hier veel of meest gebruikt worden" naar 's-Hertogenbosch is gebracht door een voerman (Jan Boogarts), nadat die ton door een kuiper (Wouter Faessen) was gesloten.<br />
 
De voerman leverde die ton bier op 7 of 8 februari 1657 te 's-Hertogenbosch af, zoals uit zijn voerbrief blijkt (RAE 58 nr 81). Hierna volgen dan per plaats de brouwers met daarachter de grootte van hun brouwketels (l ton = l aam = 100 potten), waarin echter meestal maar 4- tot 6 (Gestel en Stratum) of 6 tot 8 amen (Eindhoven) per keer worden gebrouwen.<br />
 
De voerman leverde die ton bier op 7 of 8 februari 1657 te 's-Hertogenbosch af, zoals uit zijn voerbrief blijkt (RAE 58 nr 81). Hierna volgen dan per plaats de brouwers met daarachter de grootte van hun brouwketels (l ton = l aam = 100 potten), waarin echter meestal maar 4- tot 6 (Gestel en Stratum) of 6 tot 8 amen (Eindhoven) per keer worden gebrouwen.<br />
  
J.Th.M. Melssen
+
'''noten:<br />'''
in: 't Gruun Buukske 1982-76
+
1- RHCe 58 nr. 81<br />
 +
 
 +
J.Th.M. Melssen<br />
 +
in: 't Gruun Buukske 1982-76<br />

Versie van 12 aug 2015 om 11:04

Brouwerij Dircx in 't Eyck

Een verklaring(1) van 7 maart 1657 geeft een leuke bijzonderheid over de activiteiten van de bierbrouwers.
Dirck Dircx in 't Eyck te Eindhoven, brouwer, en zijn brouwersknecht, verklaren dan dat zij in november 1656 "Orangiebier" hebben afgebrouwen, die in een nieuwe Maaseikse ton "die hier veel of meest gebruikt worden" naar 's-Hertogenbosch is gebracht door een voerman (Jan Boogarts), nadat die ton door een kuiper (Wouter Faessen) was gesloten.
De voerman leverde die ton bier op 7 of 8 februari 1657 te 's-Hertogenbosch af, zoals uit zijn voerbrief blijkt (RAE 58 nr 81). Hierna volgen dan per plaats de brouwers met daarachter de grootte van hun brouwketels (l ton = l aam = 100 potten), waarin echter meestal maar 4- tot 6 (Gestel en Stratum) of 6 tot 8 amen (Eindhoven) per keer worden gebrouwen.

noten:
1- RHCe 58 nr. 81

J.Th.M. Melssen
in: 't Gruun Buukske 1982-76