Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Kapper Teurlinckx

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Versie door Jfmhusken (overleg | bijdragen) op 6 jan 2019 om 22:23 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'bestand:Teurlinckx.jpg|thumb|right|300px|Briefhoofd van sigarenhandel Teurlinckx, in 1932 nog steeds aan de Wal 17 gevestigd. ''(afbeelding uit archief beriefhoof...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Briefhoofd van sigarenhandel Teurlinckx, in 1932 nog steeds aan de Wal 17 gevestigd. (afbeelding uit archief beriefhoofden Bannenberg)

Kapper L. Teurlinckx

Een andere kapper die op het einde van de vorige eeuw in Eindhoven werkte was Louis Teurlinckx, die in de Molenstraat (Begijnenhof) woonde. Hij was in 1860 geboren in Eersel. Lange tijd was het barbiersvak een bijverdienste voor hem, want hij was eigenlijk sigarenmaker van beroep. Zijn dochter wist later te vertellen dat de kinderen na schooltijd mee moesten werken en poppen moesten maken, want de sigaren werden thuis gemaakt. Het scheren (want dat was ook hier verreweg het grootste deel van het barbierswerk) gebeurde 's avonds en op zondag.

In 1901 verhuisde Teurlinckx naar de Kerkstraat waar hij een tabakswinkel annex kapperszaak opende. Het sigaren- maken bleef echter zijn hoofdbron van inkomsten. In 1907 besteedde hij zelfs de bouw van een sigarenfabriek aan. Dat betekende niet dat het kappersbedrijf en de tabakswinkel werden opgeheven. Zoon Ludovicus (Louis) Johannes Cornelis (* Eindhoven 1886) bleef in het ouderlijk huis wonen en nam de coiffeurszaak over terwijl vader zich op de Wal met de sigarenfabricage ging bezighouden. (Vele jaren later zou zijn kleinzoon L. van Winkel in het woonhuis op Wal 17 weer een kapperszaak beginnen.)

Advertentie uit 1912, waar Louis Teurlinckx zich als posticheur en coiffeur (pruikenmaker en kapper) aanbiedt. (afbeelding uit 't Gruun Buukske)
In 1911 verplaatste Teurlinckx jr. de winkel naar de Rechtestraat. Blijkbaar kwam daar een heel nieuw interieur, want hij bood de scheerstoelen uit de oude zaak toen te koop aan, evenals een ruit met het opschrift coiffeur. Een jaar later werd aan het nieuwe bedrijf een damessalon verbonden, waar een gediplomeerde coiffeuse de dames bediende. Maakte Teurlincx toen nog alleen reclame voor zijn parfumerieën van bekende huizen als L.T. Piver, Ed. Pinaud en Roger en Galet, enkele jaren later was zijn assortiment uitgebreid met o.m. sierspelden en kammen en niet te vergeten l'Oreal haarverven. Nog in 1917 noemde Teurlinckx zich coiffeur, daarna schakelde hij over en werd hij grossier in sigaren.


Jan Spoorenberg
in: ’t Gruun Buukske 1993-16 e.v.