Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.
Windmolen bij de Gestelsestraat
|De windmolen bij de Gestelsestraat
In 1867 kreeg de weduwe van J. van Gennip toestemming om een nieuwe wind olie-, graan- en schorsmolen op te richten op een terrein dat gelegen was tussen de Gestelsestraat en de spoorlijn naar Valkenswaard, ongeveer op de hoogte van de tegenwoordige Brederolaan. De molen werd verhuurd. Zoals reeds vermeld, was A.J. Holten hier molenaar voordat hij naar de Gennepermolen verhuisde. Hij werd opgevolgd door C.W. de Gier en die in latere jaren weer door F. Verheggen.
Op 1 januari 1888 ging de molen in vlammen op. De brand werd 's morgens om half zes ontdekt door de molenaar van Gennep, A.J. Holten, en zijn knecht, die op weg waren naar Eindhoven en bij het heldere maanlicht rook uit de molen zagen opstijgen. Zij wekten molenaar F. Verheggen. Voordat de buren met water ter plaatse waren sloeg de vlam reeds in de kap, waarna niet meer aan het behoud van de molen te denken viel. De voorraad graan werd een prooi van de vlammen. Slechts tien mud rogge en een tiental zakken schors die onder in de molen lagen konden worden gered.
De molen, die verzekerd was, werd weer opgebouwd en een jaar later door de eigenaresse aan F. Verheggen verkocht.
De herbouwde molen heeft lange tijd gefunctioneerd en stond aan de Gestelsestraat, nabij de Hoogstraat (waar nu de Hallenweg ligt). Volgens Eindhoven in Beeld is die molen afgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog. De molenromp is daarna blijven staan en werd gebruikt voor opslag van materialen. De molen "valt eerlang ten offer aan 't uitbreidingsplan ter plaatse", aldus het commentaar bij de afgebeelde foto in de Eindhovensche Illustratie van 28 februari 1930,
Jan Spoorenberg
in: 't Gruun buukske 1981, 58, 79 1982, 20
Jos Hüsken 2014