Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.
Dokter Davensport
Dokter Davensport
Op het einde van de vorige eeuw was de medische wetenschap nog aanzienlijk minder ver gevorderd dan tegenwoordig. Weliswaar werkten er al enkele huisartsen in de stad, maar specialisten waren er nog geen. Wel waren er reizende wonderdokters, die soms opmerkelijke successen wisten te boeken. Zo’n man was ook de Engelsman Davensport.
Dokter Knitel uit Breda, die erg in de geschiedenis van de medische wetenschap geïnteresseerd is, wist me te vertellen, dat een dokter Sequah in de negentiger jaren van de vorige eeuw zijn woonplaats had bezocht.
In de Peel- en Kempenbode is eveneens vastgelegd dat de heer Davensport, zoals Sequah eigenlijk heette, ook Eindhoven met een bezoek had vereerd. Davensports wondergeneesmiddel was sequah-olie, waarmee hij de ruggegraat van zijn reumapatiënten van de halswervels tot en met de lendenen masseerde en daarna de pijnlijke ledematen behandelde.
Davensport had in Eindhoven veel succes. In de krant van 11 februari 1893 lezen we, dat de heer Th. Eliens hem uit dankbaarheid voor zijn genezing een etui theelepeltjes schonk en dat Frans van Tongeren de avond ervoor op de publieke tribune aanwezig was geweest om het bericht te logenstraffen, dat hij weer aan dezelfde pijn leed als voor de behandeling.
Toch was niet iedereen enthousiast. Naar aanleiding van een bericht in het Brabants Dagblad, dat in Eindhoven geen noemenswaardige genezingen hadden plaatsgevonden en dat de behandelden hun pijn weer hadden teruggekregen, voelde Davensport zich althans op de laatste avond van zijn verblijf gedwongen om voor het publiek een verklaring af te leggen. Daarna verzocht hij de menigte het "Wie Neerlands Bloed" te zingen en naar huis te gaan, wat geschiedde.
Zijn wonderdokters bepaald niet goedkoop, Davensport was een uitzondering. Weliswaar wist hij behalve zijn patiënten ook hun beurzen te masseren, maar daar staat tegenover, dat een bedrag van ƒ 62,47, dat tijdens een van zijn seances werd bijeengebracht, door hem ter beschikking van de burgemeester werd gesteld om te worden verdeeld onder twee liefdadige instellingen.
Daarnaast nodigde hij die dag nog honderd kinderen uit op een maaltijd, waarbij hij hen overlaadde met speelgoed, geld onder hen verlootte en twee kinderen een nieuw pak schonk.
Een andere keer trakteerde hij honderd mannen en vrouwen en een kind op een maaltijd bestaande uit erwtensoep en bonenmoes met rosbief. Hoe enthousiast de Eindhovense bevolking reageerde blijkt uit het bericht, dat Davensports rijtuig op de laatste avond getrokken door mannen uit het volk en omstuwd door een menigte van de zaal van Apollo's Lust naar hotel Het Hof van Holland werd gereden en dat deze triomftocht werd voorafgegaan door harmonie Religio et Ars.
Jan Spoorenberg.
in: ’t Gruun Buukske 1979