Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Hein Mandos

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Het graf van Hein Mandos en Miep Mandos-Van de Pol bij het oude kerkje in Waalre

Mandos, Hein (Henricus Maria Casper Alphonsus), leraar Nederlands

  • 4 november 1907 Tilburg

† 6 december 1978 Geldrop

Gehuwd met Miep Mandos-Van de Pol (1915-1996)

Henricus Maria Casper Alphonsus ('Hein') Mandos werd op 4 november 1907 te Tilburg geboren. Hij studeerde na de Ruwenberg op Beekvliet en aan het Sint Odulphuslyceum te Tilburg, vervolgens Nederlands en geschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen.
Van 1937-1972 was hij leraar Nederlands te Eindhoven. Hein Mandos was mede-oprichter van de Heemkundige Studiekring Kempenland en mede-redacteur, later hoofdredacteur, van Brabants Heem, redacteur van de Bijdragen tot de geschiedenis van het Zuiden van Nederland, mede-oprichter van de Bijdragen tot de Studie van Brabants Heem en Cultuurhistorische Verkenningen in de Kempen, redacteur van de Katholieke Encyclopedie, Onze Taaltuin en het Historisch Tijdschrift.
Hij werkte mee aan de boeken Het Nieuwe Brabant ('s-Hertogenbosch, 1952-1955), Land van Dommel en Aa (Eindhoven, 1947) en De Acht Zaligheden. De oude kern van de Kempen (Oisterwijk, 1971).
In 1955 schreef hij het artikel 'Folkloristische verkenningen in Tilburg's verleden' voor de bundel Van heidorp tot industriestad (Tilburg, Henri Bergmans). Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan, onder andere over Oostbrabantse spreekwoorden.

Na zijn dood bewerkte zijn weduwe M. Mandos-Van de Pol zijn nagelaten manuscript met ruim 6.000 spreekwoorden tot het, ook voor Tilburg belangrijke, boek De Brabantse spreekwoorden (Waalre, Hein Mandosstichting, 1988). Zijn spreekwoordenarchief is sinds 1985 ondergebracht in de Hein Mandosstichting.


Bron:
http://www.historietilburg.nl/
http://www.kempenland.info/mandos.htm