Aan de totstandkoming van deze digitale encyclopedie wordt nog gewerkt.

Dommelsteyn

Uit De historische en eigentijdse encyclopedie van Eindhoven
Ga naar: navigatie, zoeken
Dommelsteyn, gefotografeerd in oktober 2001. (afbeelding Archief Hüsken)
Dommelsteyn, ook wel Dommelhuis en Dommelzicht

Bouwjaar 1930/1931

Kantoor- en appartementsgebouw aan de Jonckbloetlaan. De naam is aangebracht boven de ingang.
Het pand werd in 1930/31 gebouwd door woningbouwvereniging Thuis Best en was bedoeld voor de huisvesting van jonge, ongehuwde, mannelijke Philipsbeambten.

Door de economische crisis kon het niet als zodanig in gebruik worden genomen. In 1939 woonden er tijdelijk in totaal 200 jonge, joodse vluchtelingen uit Duitsland, die overigens nog hetzelfde jaar elders in het land werden ondergebracht. In die tijd heette het pand Dommelhuis.
In 1940 werd het gebouw gevorderd door de bezetter, die er piloten legerde, die op Welschap waren gestationeerd; daarnaast woonden er toen nog een 20-tal prostituees. Na de bevrijding werd het gebouw gevorderd door de Royal Airforce.
In 1946 werd het pand als pension in gebruik genomen, onder de naam Dommelzicht. Nadat het in 1952 een nieuwe huurder had gekregen, werd het opgeknapt en voor een deel tevens als hotel ingericht. Een jaar later werd het volgens een krantenbericht als hotel Dommelzicht geopend, ofschoon omstreeks die tijd ook de oude naam Dommelhuis gebruikt werd.
In 1964 werd het Dommelhotel genoemd, een naam die het tot in 1985 behield. Na de sluiting van het hotel kreeg het pand weer de naam Dommelhuis en werd er het Philips Intelligence Institute in gevestigd. Nadat dit instituut vertrokken was, stond het gebouw anderhalf jaar leeg.

Daarna werd het aangekocht door Korteweg Communicatie, die het opknapte en onlangs een deel als kantoorruimte in gebruik nam. Tegelijk werd het omgedoopt in Dommelsteyn (een verwijzing naar directeur Steynmeier?). Na lezing van dit verhaal zal het duidelijk zijn dat de Dommel vele mogelijkheden biedt.

Bronnen:
-Ad Otten i.s.m. Elisabeth Klijn, Philips' Woningbouw 1900-1990, Zaltbommel 1991, o.m. 133
-Hilda Verwey-Jonker, Er moet een vrouw in, Amsterdam 1988, 168
-het Eindhovens Dagblad van 19 en 22 juni 1993

J. Spoorenberg
in: ’t Gruun Buukske 1993 78, 146 en 1995 9